topografoi.com



Author Topic: Openoffice.org writer tips/tricks/questions  (Read 9266 times)

vagvaf

  • Administrator
  • Posts: 204
  • Gender: Male
  • Not all those who wander are lost.
Openoffice.org writer tips/tricks/questions
« on: 17 Ιουν 2009, 00:47 »
Το παρόν θέμα αφορά στην ανταλλαγή γνώσης γύρω από τον writer, τον κειμενογράφο το openoffice.org

Για να μη γεμίσουμε θέματα καλό είναι να βάζουμε όλα τα σχετικά tips/tricks και ερωτήσεις εδώ.

Θα ξεκινήσω με ένα που με βασάνιζε αρκετό καιρό τώρα και σχετίζεται με την διαχείριση της RAM.

Έτυχε να επεξεργαστώ ένα κείμενο μεγάλου (σχετικά) μεγέθους (50mb) και είχα κολλήματα, παγώματα κλπ.
Τελικά αυτό που έφταιγε ήταν το ότι έπρεπε να ρυθμίσω το graphic cache memory (το οποίο είναι 20mb default)

Αυτό γίνεται από το tab: Tools > Options > OpenOffice.org > Memory

στα παρακάτω πεδία έβαλα
undo : 20
use for OpenOffice.org = 256mb
και Memory per object = 20mb

επίσης απενεργοποίησα την JRE (Java Runtime Environment) από εδώ : Tools > Options > OpenOffice.org > Java

τέλος, όλες τις οδηγίες που σας παραθέτω εδώ τις πήρα από εδώ
I ♥ Python's Standard Library
Ⓐ▼▲ Ⓐ▼▲

vagvaf

  • Administrator
  • Posts: 204
  • Gender: Male
  • Not all those who wander are lost.
ΒΗΜΑ 0: Εισαγωγή

To OO writer, παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να κατασκευάσουν ένα ερωτηματολόγιο. Μάλιστα, πέραν της προφανής του χρησιμότητας (εξαγωγή σε .pdf για αναλογική χρήση), μπορεί να συμπληρωθεί και ψηφιακά και τέλος η καταχώρηση των δεδομένων να γίνει με αυτόματο (σχεδόν) τρόπο. Με αυτόματο τρόπο εννοώ ότι η εισαγωγή των δεδομένων δεν γίνεται χειροκίνητα στο Calc ή στην βάση. Απλά ο χρήστης συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο με "κλικς" ή πληκτρολόγιο όπου χρειάζεται και έπειτα το καταχωρεί στην βάση δεδομένων.

Για να γίνει περισσότερη κατανοητή η διαδικασία θα παρουσιαστεί με ένα σύντομο παράδειγμα.

Έστω ότι θέλουμε να μοιράσουμε ένα ερωτηματολόγιο στους φοιτητές της ΣΑΤΜ για να δούμε το προφίλ του φοιτητή. Η ερωτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι πολλές, παρόλα αυτά θα κρατήσουμε 11 χάρην συντομίας. Οι ερωτήσεις είναι οι εξείς:

  • Θέση ΣΑΤΜ στο μηχανογραφικό: ελέυθερη εισαγωγή τιμής
  • Γνώση αντικειμένου πριν την εισαγωγή : ναι/όχι
  • Άποψη για το επίπεδο σπουδών: επιλογή ανάμεσα σε ιδιαίτερα χαμηλο-χαμηλό-μέτριο-υψηλό-ιδιαίτερα υψηλό
  • Συχνότητα παρακολούθησης μαθημάτων: : 100%-75%-50%-25%-0% (από τις συνολικές ώρες του εξαμήνου)
  • Εκπόνηση ασκήσεων: Όλες-Αυτές που έχουν σημαντική επίδραση στον τελικό βαθμό-μόνο τις υποχρεωτικές
  • Ενδιαφέρον διαλέξεων: πάντα αδιάφορες- συχνα αδιάφορες-μέτρια- συχνά ενδιαφέρουσες- πάντα ενδιαφέρουσες
  • Πρόθεση μεταπτυχιακού: ναι-όχι-δεν έχω αποφασίσει
  • Έτος: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8+
  • Σχέση με τοπογράφους μηχανικούς: Οικογένεια, Α βαθμό, Β βαθμό, Φίλοι, Γνωστοί, Καμία
  • Εργασία: πάνω στο αντικείμενο, εκτός αντικειμένου, όχι
  • Τόπος Καταγωγής: ελέυθερη εισαγωγή

Από τα παρακάτω, διακρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο διάλεξα εγώ να απαντηθούν οι ερωτήσεις (εσείς μπορείτε να διαλέξετε άλλον). Κάποιες απαντήσεις μπορούν να απαντηθούν με "ναι/όχι", κάποιες θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν και κάποιες όχι.


ΒΗΜΑ 1: Δημιουργία της Βάσης Δεδομένων στο OO Base

0. Ανοίγουμε το OO base (OpenOffice Database). Αμέσως εμφανίζεται ο Database Wizard στον οποίου δηλώνουμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ΝΕΑ βάση Δεδομένων και πατάμε next. Στο επόμενο παράθυρο λέμε ότι ΘΕΛΟΥΜΕ να γίνει register η Database και ότι κατόπιν της δημιουργίας της ΘΕΛΟΥΜΕ να την ανοίξουμε για επεξεργασία (κοινώς, απλά πατάμε next). Τέλος Επιλέγουμε το όνομα και την τοποθεσία για την αποθήκευση της βάσης μας. Εγώ έβαλα SATM

1. Στο καινούριο παράθυρο που εμφανίζεται πατάμε στο "Create Table in Design View.."

2. Αυτό, μας ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο (το οποίο μοιάζει λίγο με Calc/Excel) στο οποίο θα κατασκευάσουμε την βάση μας.

Στο Field Name θα βάλουμε την κωδική ονομασία των ερωτήσεων μας. Πχ έγω διάλεξα να τις ονομασω Q1, Q2 ...κλπ. Πριν όμως από τις ερωτήσεις, η πρώτη εισαγωγή είναι ο κωδικό τους κάθε ερωτηματολογίου (εγω τον εισάγω με όνομα ID). To ID είναι παράλληλα το Primary Key της Βάσης μας.  Για να ορίσουμε το "ID" ως Primary Key (πρωτεύον κλειδί) αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο πράσινο βελάκι, αριστερά απο το "ID" και να επιλέξουμε "Primary Key". Επίσης, πριν τελειώσουμε επιλέγουμε στο Field Type INTEGER και κάτω , επιλέγουμε το AutoValue : ON. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το ID καθώς θα συμπληρώνεται αυτόματα από την βάση μας σε κάθε νέα καταχώρηση με έναν μοναδιαίο ακέραιο (1,2,3,4,5 κλπ).

Στο Field Type επιλέγουμε το είδος της τιμής που θα έχει η ερώτηση μας. Κάνοντας κλικ στην αναδυόμενη λίστα μέσα στο κελί βλέπουμε διάφορε επιλογές (floats, inetegers, texts, boolean, dates, time και ιστορίες). Εμείς θα δουλέψουμε κυρίως με 3 είδη: Text [VARCHAR], Integer [INTEGER] και με Yes/No [BOOLEAN]

Στο description περιγάφουμε πιο αναλυτικα το εκάστοτε Field Name, ώστε αν χρειαστεί κάποιος τρίτος να επεξεργαστεί τη βάση μας να ξέρει το περιεχόμενο της κάθε ερώτησης.


3. Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στο "περασμα" των ερωτήσεων μας. Από την εισαγωγή είχα καθορίσει τον τύπο της κάθε ερώτησης, για το Field Type. Οπότε για τις ερωτήσεις ελέυθερης εισαγωγής επιλέγω "Text [VARCHAR]", για τις ερωτήσεις Ναι/Όχι "Yes/No [BOOLEAN]" για τις υπόλοιπες "ομαδοποιημένες" "Integer [INTEGER]".

4. Αφού έχουμε περάσει όλες τις ερωτήσεις και έχουμε καθορίσει τον τύπο τους (και έχουμε γράψει 2 λόγια στην περιγραφή), πατάμε Save όπου και βάζουμε την ονομασία του πίνακα μας (Εγώ έβαλά Satm_Table) και έπειτα πάλι save στο επόμενο παράθυρο και κλείνουμε το OO base.

ΒΗΜΑ 2: Δημιουργία του Ερωτηματολογίου στο OO Writer

0. Ανοίγετε το OO Writer και ενεργοποιείτε τις εργαλειοθήκες Form Control και Form Design (View -> Toolbars). Οι δυο αυτές εργαλειοθήκες θα αποτελέσουν την βάση της ανάπτυξης του ερωτηματολογίου. Επίσης, ενεργοποιείστε και την εργαλειοθήκη "More Controls", η οποία βρίσκεται ως button στην εργαλειοθήκη Form Controls. Με το button Design Mode On/Off, ενεργοποιούμε και απενεργοποιούμε την διαδικασία σχεδιασμού του ερωτηματολογίου. Επιλέξτε ON.

1. Εισάγουμε το Control για το πεδίο ID. Επιλέγουμε το button ABI (text) και δημιουργούμε ένα μικρό πλαίσιο στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα πεδία ελεύθερης εισαγωγής τιμής (Ερωτήσεις 1 και 11).

2. Αφού το δημιουργήσουμε τώρα πρέπει να το συνδέσουμε με την βάση μας. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε "Form..". Στο tab "Data", θέτουμε ως "Data Source" την βάση δεδομένων που δημιουργήσαμε "SATM.odb" και στο πεδίο "Content" επιλέγουμε το Satm_Table και κλεινουμε το παράθυρο.

3. Έπειτα κάνοντας πάλι δεξί κλικ στο Control επιλέγουμε "Control..". Στο tab "General" βάζουμε ένα πιο χαρακτηριστικό όνομα στο πεδίο "Name" (εγώ έβαλα ID), ενώ στο tab "Data" επιλέγουμε το πεδίο της βάσης στο οποίο θα καταχωρείται η τιμή του συγκεκριμένου Control, δηλαδή το "ID".

4. Για να προσθέσουμε την επόμενη ερώτηση "Γνωρίζατε το αντικείμενο του Τοπογράφου Μηχανικού πριν την εισαγωγή σας στην ΣΑΤΜ; -Όχι/Ναι" πηγαίνετε στα "More Controls" και επιλέγεται το button "Groupbox". Έπειτα καθορίζεται ένα "πλαίσιο" στο κείμενο, όπου θα δημιουργηθεί το Groupbox και μολις το καθορίσετε σας εμφανίζεται ο "Group Element Wizard". Γενικά συνιστώ να χρησιμοποιείται πάντα τον wizard για την κατασκευή Controls, καθώς είναι εύκολο να ξεχάσετε κάποιο βήμα αν το κάνετε χειροκίνητα.

5. Το πρώτο βήμα του Wizard έχει να κάνει με τις διαθέσιμες απαντήσεις που θα εμφανίζονται. Βάλτε πρώτα το "Όχι", πατήστε το βελακι ">>" ώστε να καταχωρηθεί και έπειτα εισάγεται το "Ναι" με τον ίδιο τρόπο. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: τα βελάκι της εισαγωγής ">>" πρέπει να πατηθεί για όλες τις επιλογές. Αν στην τελευταία δεν το πατήσετε και πατήσετε "enter" δεν θα καταχωρηθεί και ο Wizard θα πάει στο επόμενο βήμα χωρίς να βάλει την τελευταία επιθυμητή απάντηση.

   Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με το αν θα είναι προεπιλεγμένη κάποια απάντηση. Πατήστε ότι δεν θέλετε να οριστεί κάποια προεπιλεγμένη απάντηση, επειδή αν θέλετε ύστερα να τυπώσετε το ερωτηματολόγιο και να το μοιράσετε θα είναι άσχημο να υπάρχουν τυπωμένες προεπιλεγμένες απαντήσεις.

   Το τρίτο βήμα αφορά στην ανάθεση τιμών στις απαντήσεις. Για αυτήν την περίπτωση (boolean) βάλτε στο "όχι" την τιμή 0 και στο ναι" την τιμή 1.

   Στο επόμενο βήμα επιλέγετε σε ποιο πεδίο θα αποθηκεύσει την απάντηση. Η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά στην ερώτηση 2, οπότε επιλέξτε "Q2".

   Στο τελευταίο βήμα επιλέγεται τον Τίτλο του Group, δηλαδή την ερώτηση "Γνωρίζατε το αντικείμενο του Τοπογράφου Μηχανικού πριν την εισαγωγή σας στην ΣΑΤΜ;"

   Πατήστε Finish και δημιουργήθηκε το πλάισιο σας!

6. Με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζουμε και τις ερωτήσεις "ομάδων". Για παράδειγμα για την ερώτηση σχετικα με την Άποψη για το επίπεδο σπουδών τα στάδια του Wizard έχουν ως εξής:
 
    0. Εισάγουμε τις απαντήσεις
    1. Δεν επιλέγουμε καμία απάντηση ως προεπιλεγμένη
    2. Ανάθεση τιμών, το αφηνούμε ως έχει 1=Ιδιαίτερα Χαμηλό, 2= Χαμηλό, 3=Μέτριο, 4=Υψηλό, 5=Ιδιαίτερα Υψηλό
    3. Η απάντηση θα αποθηκεύεται στο πεδίο Q3
    4. Επιλέγετε τον τίτλο (ερώτηση) του Groupbox

Τέλος, αφού έχουμε τελειώσει, σώζουμε το αρχείο (εγώ το έσωσα ως SATM.odt) μας και αν θέλουμε το κάνουμε export σε .pdf για να το έχουμε σε μια σταθερή μορφή.
Να παρατηρήσω, πως τα Controls έχουν και άλλες ιδιότητες, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο tab "General" και είναι η λειτουργία τους είναι σχεδόν αυτονόητη, για αυτό δεν περιγράφονται. Στο τέλος του άρθρου περιέχεται και το ερωτηματολόγιο και η βάση που δημιούργησα κατά την περιγραφή της διαδικασίας.


ΒΗΜΑ 3: Καταχώρηση δεδομένων
  
Αφού έχετε μοιράσει το ερωτηματολόγιο σας, αν είστε τυχεροί θα σας επιστραφεί συμπληρωμένο. Για να εισάγετε τα δεδομένα στην βάση δεδομενων, ανοίξτε το αρχείο του ερωτηματολογίου (SATM.odt) και πηγαίνετε View -> Toolbars -> Form Navigation. Προσέξτε ότι εμφανίζεται μια εργαλειοθήκη στο κάτω μέρος της οθόνης σας. Για να μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε πρέπει το Design Mode του ερωτηματολογίου να είναι στο Off.

Για κάθε ερωτηματολόγιο που πήρατε, συμπληρώνετε την φόρμα και στο τέλος πατάτε το button "Save record" στο Form Navigation. Τα δεδομένα σας έχουν καταχωρηθεί!

Παρατηρήσεις

Όταν αλλάζετε μέρος την βάση δεδομένων σας (πχ από το Desktop, την μεταφέρεται στο Documents) πρέπει να δηλώσετε την αλλαγή χειροκίνητα μέσα στο Data Source στο tab "Data" του "Form Properties".

Βολεύει να εργάζεσθε με το button "Form Navigator" από την εργαλειοθήκη Form Controls ενεργό. Έτσι έχετε στο δεξί μέρος της οθόνης σας όλα τα Control και μπορείτε να τα επιλέξετε άμεσα.

Αν δυσκολεύεστε να κάνετε κάτι, γράψτε έδω, γιατί μπορεί σε ένα μέρος να χρειάζονται αποσαφηνίσεις.
« Last Edit: 12 Δεκ 2009, 23:42 by vagvaf »
I ♥ Python's Standard Library
Ⓐ▼▲ Ⓐ▼▲

 

Copyright © topografoi.com