Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και ο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ, συνδιοργανώνουν, υπό την Αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Καρόλου Παπούλια, το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2009.
Κύριοι στόχοι του συνεδρίου είναι η διερεύνηση και η αξιολόγηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα αλλά και των προσπαθειών και καινοτομιών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για την βελτίωση της ασφάλειας οδηγών, οχημάτων και πεζών στο ελληνικό οδικό δίκτυο. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων οδικών ατυχημάτων, καθώς και μεθοδολογίες και σύγχρονες τεχνολογίες, σχετικές με την οδική ασφάλεια, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί ή πρόκειται / προτείνεται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας» και μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις εγχώριες αδυναμίες και δυσκολίες σε θεσμικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς οδηγών και υποδομών, οι οποίες αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάσχεσης στη βελτίωση των οδικών συνθηκών και του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην χώρα. Επίσης, θα παρουσιαστούν διεθνείς εμπειρίες και καινοτόμες πρακτικές και θα συζητηθεί η εφαρμοσιμότητα και τα πιθανά αποτελέσματα τους στις εγχώριες συνθήκες.
Κύριες θεματικές περιοχές του Συνεδρίου είναι οι εξής:
Α. Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Θεσμικό Πλαίσιο
Β. Οδικό περιβάλλον
(Σχεδιασμός, προδιαγραφές, εξοπλισμός οδού, επικίνδυνες θέσεις, έλεγχος οδικής ασφάλειας, διαχείριση ταχυτήτων, οδική ασφάλεια στα αστικά δίκτυα, σήραγγες, έξυπνη υποδομή, κλπ.)
Γ. Χρήστης Οδού
(Συμπεριφορά οδηγού, νέοι οδηγοί, ηλικιωμένοι οδηγοί, πεζοί, δικυκλιστές, παιδιά, αλκοόλ, ταχύτητα, ζώνες ασφαλείας και κράνη, κλπ.)
Δ. Οχήματα
(Προδιαγραφές, εμπορευματικές μεταφορές, λεωφορεία, δίκυκλα, ΚΤΕΟ, επικίνδυνα φορτία, νέες τεχνολογίες, κλπ.)
Ε. Ανάλυση Ατυχημάτων
ΣΤ. Αντιμετώπιση Ατυχημάτων και Νέες Τεχνολογίες
(Διαχείριση συμβάντων, άμεση επέμβαση, μονάδες τραύματος, κλπ.)
Περισσότερες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.roadsafety2009.gr/