Εγώ αυτό που έχω να πω επί του θέματος είναι το εξής:
Το ubuntu είναι καλό είναι χρυσό είναι ωραίο για
ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ διανομή. Δε το θεωρώ κατάλληλο για εξειδικευμένη χρήση που το θέλουμε εμείς για το λόγο ότι για να δούμε καινούριες εκδόσεις σε πακέτα όπως octave, codeblocks, qgis, grass κτλ, που μας ενδιαφέρουν ΑΜΕΣΑ, θα πρέπει να περιμένουμε max 6 μήνες ώστε να περάσει στην επόμενη έκδοση. Βέβαια υπάρχουν repositories, αλλά η ενημερότητά τους στηρίζεται στον πατριωτισμό των maintainers.
Επομένως, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε ως βάση το debian-sid που είναι ξαδερφάκι του, και έχει και τα τελευταία πακέτα από τα προγράμματα που μας ενδιαφέρουν;
Βεβαίως υπάρχει και η hardcore λύση του να ανοίξουμε δικό μας repository (δόξα τω Θεώ μπορούμε να πάμε στο launchpad και να ανοίξουμε δικό μας) και κάθε φορά που βγαίνει ένα πακέτο από αυτά που μας ενδιαφέρουν να το ανεβάζουμε εκεί και σαφώς και προτίθεμαι να είμαι ένας από τους maintainers (όχι όμως ο μοναδικός, γιατί προφανώς δεν προλαβαίνω
- καλό θα ήταν ο ένας να έχει το πολύ 3-4 πακέτα να χτίζει)
Για την περίπτωση που διαφωνείτε σκεπτόμενοι πως οι νέες εκδόσεις δεν είναι δοκιμασμένες, εγώ χρησιμοποιώ εδώ και 8 μήνες arch στο DE και ουδέποτε υπήρξε θέμα σπασίματος λόγω καινούριας έκδοσης. Στην τελική μια δοκιμή της διανομής σε vbox θα μας πείσει
Στο καθαυτό θέμα, έχω να προσθέσω πως θέλετε και το java-jre-plugin (αλλά δε θυμάμαι το ακριβές όνομα του πακέτου στο ubuntu :p ). Επίσης το openoffice έρχεται εγκατεστημένο στο ubuntu, όπως και ο gparted, οπότε μπορούν να παραληφθούν...