topografoi.com



Συνδεδεμένες εκδηλώσεις

  • Ανοικτή Πρόσβαση 16/12: 16 Δεκ 2010 - 17 Δεκ 2010

Author Topic: Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα-Εκπαίδευση-Δημόσια Δεδομένα  (Read 9446 times)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Πρόσκληση - Πρόγραμμα

16-17 Δεκεμβρίου, Aθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48)

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα - Εκπαίδευση - Δημόσια Δεδομένα" διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στις 16-17 Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48). Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό SPARC Εurope (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) και την Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών (LIBER).

Oμιλητές του Συνεδρίου είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση και, συγκεκριμένα, στους τομείς της Έρευνας, της Εκπαίδευσης και των Δημόσιων Δεδομένων. Κεντρικός ομιλητής είναι ο John Willinsky, καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford και διευθυντής του Public Knowledge Project, ευρέως γνωστός και βραβευμένος για το έργο του σχετικά με την Ανοικτή Πρόσβαση. Το Συνέδριο απευθύνεται στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, σε βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικούς, φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, επιχειρήσεις, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει η Ανοικτή Πρόσβαση στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που προωθεί την έρευνα και την επιστημονική επικοινωνία, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία, τη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, δράσεις και υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, διεθνείς συνεργασίες και σύγχρονες τάσεις στην επιστημονική επικοινωνία και τη διαχείριση ψηφιακού υλικού, καθώς και οι πρωτοβουλίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Το Συνέδριο θα καλύψει τις ακόλουθες ενότητες:
1. Ανοικτή Πρόσβαση στην Έρευνα: Θα παρουσιαστούν οι τελευταίες τάσεις και εξελίξεις σε κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με τις ευρωπαϊκές και ελληνικές στρατηγικές για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική έρευνα. Η θεματολογία περιλαμβάνει εισηγήσεις για τις σύγχρονες πρακτικές στην επιστημονική επικοινωνία (scholarly communication), τα εργαλεία και τις υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, τη διαλειτουργικότητα των υποδομών, τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, την ανάπτυξη "συμμαχιών" για τη συγκέντρωση, ανταλλαγή και περαιτέρω αξιοποίηση πολλαπλών πηγών ψηφιακού επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
2. Ανοικτή Πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο (Open Educational Resources): Το ανοικτό εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, σημειώσεις, ασκήσεις, πολυμεσικές παρουσιάσεις, διαδραστικές εφαρμογές, οπτικοακουστικό υλικό) είναι διαθέσιμο και εύκολα προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή, χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς, τόσο στους άμεσα ενδιαφερόμενους (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, διδάσκοντες) όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.  Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν σχετικές πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι προοπτικές που διαφαίνονται, αλλά και τα εμπόδια στη διάδοση της χρήσης τέτοιου υλικού.
3. Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα: Η περαιτέρω αξιοποίηση των δεδομένων του δημοσίου τομέα συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Ψηφιακού Θεματολογίου της ΕΕ. Στο πλαίσιο της ενότητας θα παρουσιαστούν πολιτικές και πρωτοβουλίες για την επαναχρησιμοποίηση πληροφοριών του δημοσίου τομέα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, καθώς και σχετικές πρωτοβουλίες, ο αντίκτυπος και τα οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση αυτή, καθώς και σχετικά θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ελεύθερη, με προτεραιότητα σε όσους έχουν συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής. Σε όσους επιθυμούν, θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής. Οι γλώσσες του Συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά στον παρόντα δικτυακό τόπο, στην ενότητα 'Ζωντανή μετάδοση - Bίντεο'.

Το συνέδριο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που το ΕΚΤ αναλαμβάνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προώθηση και υιοθέτηση των πολιτικών της Ανοικτής Πρόσβασης στο ελληνικό περιβάλλον, και επισφραγίζει την ενεργή δράση και τις αναπτυξιακές δραστηριότητές του στον τομέα αυτό (ηλεκτρονικά αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά). Το φετινό συνέδριο διοργανώνεται σε συνέχεια του επιτυχημένου συνεδρίου του 2008 "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας" (http://www.openaccess.gr/conferences/conference2008/).


Eπικοινωνία
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Βασ. Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα
e-mail: openaccess@ekt.gr

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
StatData Camp 2010

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου “Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα-Εκπαίδευση-Δημόσια Δεδομένα” που διοργανώνεται στην Αθήνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) στις 16-17 Δεκεμβρίου, την πρώτη μέρα του συνεδρίου (16.12.10) στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο Μικρό Αμφιθέατρο από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 θα πραγματοποιήσουμε το StatData Camp με χρήση δεδομένων από τη Eurostat και την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το StatData Camp είναι συνέχεια του GeoData Camp και αποτελεί μια ανοικτή συνάντηση εθελοντών, χρηστών και πολιτών, που επιθυμούν να ενισχύσουν τα στατιστικά δεδομένα και τη διάδοση της χρήσης τους. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μέσα σε μία μέρα, η ανάπτυξη εφαρμογών χρήσης των ανοικτών στατιστικών δεδομένων. Οι εφαρμογές μπορεί να καλύπτουν τις ανάγκες είτε της δημόσιας διοίκησης, είτε των πολιτών, είτε των επιχειρήσεων. Στη συνάντηση ενθαρρύνεται ακόμα η ανάπτυξη και παρουσίαση ιδεών, σχεδίων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν ανοικτά γεωδεδομένα και ΕΛ/ΛΑΚ, καθώς και η ανάδειξη των οικονομιών κλίμακας που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ και του συνεργατικού τρόπου ανάπτυξης για την υλοποίησή τους.

Το StatData Camp διοργανώνεται παράλληλα με τo διεθνές συνέδριο για την “Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα-Εκπαίδευση-Δημόσια Δεδομένα” ), οπότε, σε κοντινή απόσταση θα βρίσκονται στελέχη από το χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης για επικοινωνία και εποικοδομητική συζήτηση.

Σε διεθνές επίπεδο, η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποίηθεί παράλλληλα με τη Eurostat Hackday (http://blog.okfn.org/2010/12/06/eurostat-hackday-16th-december-2010/) που οργανώνεται από το Open Knowledge Foundation σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις στις 16 Δεκεμβρίου με τα δεδομένα που έχει διαθέσει η Eurostat προκειμένου να γίνει καθάρισμα, ταξινόμηση και διάθεση τους με ανοιχτό τρόπο στο κοινό. Για ιδέες σχετικά με το πρόγραμμα δείτε http://opengovernmentdata.okfnpad.org/eurostat-hackday.

Από την Ελληνική πλευρά η οργάνωση της εκδήλωσης γίνεται από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Η Ελληνική Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού με την υποστήριξη της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία και θα διαθέσει μέρος από τα δεδομένα της για την εκδήλωση αυτή.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο StatDatacamp 2010 είναι ανοικτή σε όλους, είτε είναι δημιουργοί, είτε χρήστες, που θα ήθελαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις ανάγκες τους με τους δημιουργούς που θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, προσφέρει μια αίθουσα με παροχή σύνδεσης internet, και υποδομές για να μπορούν να γίνουν παρουσιάσεις

Σκοπός της εκδήλωσης είναι:

    * να πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με το καθάρισμα των δεδομένων, την καταλογογράφησή τους και τη διάθεση στο κοινό με τον πλεον ανοιχτό τρόπο μέσω του CKAN και του geodata.gov.gr
    * να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πως τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας
    * να προσδιορίσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με την πρακτική διάθεση των ανωτέρω δεδομένων και τις θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες προκειμένου περισσότερα σύνολα δεδομένων και σχετικές υπηρεσίες να γίνουν διαθέσιμα στο κοινό

Την Πέμπτη 16/12 θα γίνει ανάπτυξη εφαρμογών με στατιστικά δεδομένα, συζήτηση και επίδειξη του CKAN, εκπαίδευση για συνεισφορά στο άνοιγμα στατιστικών δεδομένων και σχετικών εφαρμογών και συζήτηση για το ποια στατιστικά δεδομένα μπορούν να είναι δημόσια.

 

Copyright © topografoi.com