topografoi.com



Author Topic: Linux στη γεωπληροφορική  (Read 68664 times)

pol

  • Posts: 84
  • Gender: Male
Linux στη γεωπληροφορική
« on: 18 Μαΐ 2008, 09:28 »
Σχετικά σύντομα τελειώνω με το 15ετές πια λιβάνισμα του διδακτορικού και όπως είχα υποσχεθεί αναλαμβάνω κι εγώ δράση για τη διάδοση του open source. Πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση Linux σε όλους τους υπολογιστές της Γεωπληροφορικής (το έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον Τζελέπη).
Εχω δύο tasks για εσάς linuxάδες:
  • Ποιο Distro θεωρείτε το πιο κατάλληλο? Εγώ έλεγα να βάλω το SuSE 11.0 (http://en.opensuse.org/OpenSUSE_11.0). Θέλω όμως να μου πείτε τις απόψεις σας.
  • Ποια προγράμματα νομίζετε ότι πρέπει να βάλουμε μέσα? Θέλω πλήρη λίστα παρακαλώ για office και τοπογραφικού περιεχομένου αλλά και ότι άλλα καλούδια νομίζετε ότι θα ήταν καλό να εγκατασταθούν.
;)

Κωστής

  • Administrator
  • Posts: 577
  • Gender: Male
    • kp
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #1 on: 18 Μαΐ 2008, 09:55 »
Με το καλό  :D  Σε ότι αφορά τη διανομή, suse is fine by me :P Στο wiki μας εξ'άλλου εχουμε ήδη καταρτίσει μια λίστα (η οποία ειναι επεξεργασιμη ε; wiki ειναι - μην ξεχνιομαστε, βαλτε ότι συναντάτε) η οποία ειναι προσπελάσιμη εδώ. Χμμ, τωρα που την ξαναβλέπω εχω καιρό να την ενημερώσω, θα επανέλθω και αργοτερα :)

pol

  • Posts: 84
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #2 on: 18 Μαΐ 2008, 10:36 »
Είδα μέσα στη λίστα του wiki: MySQL κλπ περί βάσεων δεδομένων.
Εδώ θέλω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι νομίζετε ότι πρέπει να μπει στο server και τι στα clients pleaseeeee

Λέιπουν από τη λίστα στα γενικά: GIMP & Cinepaint για image processing, audacity για audio editing, avidemux & cinelerra για video editing

vagvaf

  • Administrator
  • Posts: 204
  • Gender: Male
  • Not all those who wander are lost.
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #3 on: 18 Μαΐ 2008, 13:28 »
χαρμοσυνο νεο! επίσης τι λέτε να γράφαμε κανενα κειμενακι-οδηγο και να ανοίγει όπως ανοίγει ο -σπαστικος- ie στο παραθυρια?
I ♥ Python's Standard Library
Ⓐ▼▲ Ⓐ▼▲

pol

  • Posts: 84
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #4 on: 19 Μαΐ 2008, 00:43 »
καλή ιδέα είναι, να φτιάξουμε κάτι σύντομο.
κάτι αντίστοιχο ωστόσο που έχω κάνει στο κέντρο του ΔΠΜΣ "περιβάλλον και ανάπτυξη" δεν πρέπει να το έχει διαβάσει ποτέ κανείς  :o όπως και της γεωπληροφορικής ψιλιάζομαι  ;D ;D

chiossif

  • Posts: 334
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #5 on: 19 Μαΐ 2008, 09:36 »
Είδα το θέμα και... έκλαψα.

Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ !

Φίλε Πολ, δεν έχω λόγια...

Λοιπόν συνήλθα και στο προκείμενο:

ΣΥΜΦΩΝΩ με την OpenSUSE 11.0 (όταν βγει με το καλό - μην ξεχνάμε το Open παρακαλώ) παρότι:

- δεν είδα κουβέντα για ext4
- ακόμα beta Firefox;
- το KDE4 ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό

και άλλα μικρότερα...

Αλλά αυτά είναι για άλλο post, μελοντικό.

Να τι οι προτάσεις μου από την 5χρονη (πια) εμπειρία μου με τα SUSE:

- Προς Θεού ΜΗΝ βάλετε 64 bit. Αν το κάνετε ο Θεός μαζί σας... (Αστειεύομαι ΜΟΝΟ το Java plugin στον Firefox δεν δουλεύει 64 bit αλλά αυτό δεν είναι και λίγο για τους χρήστες του central.ntua.gr)

- Μην ξεχάσετε την γλυκιά αλλά απαγορευμένη IDL (στα 64 φυσικά...)

- Ο χρήστης θα πρέπει να έχει επιλογή GNOME ή KDE (βάλτε όποιο θέλετε 4 ή παλαιότερο)

- Τα άλλα τα ξέρετε... :-) ( ας γράψω μερικά μην ξεχαστούν: Code::Blocks, ImageMagick, GSL και φυσικά ΤΟΝ ΚΥΒΟ )

Άντε,

ΚΑΛΟ ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ σε όλους

ΥΓ.
Εδώ πρέπει να πω ότι πιστεύω ότι η 8.04LTS 32bit είναι η ΙΔΑΝΙΚΗ διανομή για το σπίτι -για να μην αρχίσουν τώρα όλοι να φορμάρουν PC και καούν στο ζέσταμα-.
Επίσης:
- δεν υπάρχουν καλές και κακές διανομές αλλά εύχρηστες και δύσχρηστες

- δεν υπάρχουν αρχάριοι και προχωρημένοι χρήστες αλλά νέοι και έμπειροι το ίδιο ορεξάτοι για ΛΕΦΤΕΡΙΑ (και με παραπλήσια κάθε φορά προβλήματα)

- ότι πρόβλημα συνάντησα σε ubuntu το βρήκα ΣΤΗΝ 1η απάντηση του google - αντίθετα στο OpenSUSE (και στα υπόλοιπα που δούλεψα) έψαξα και διάβασα ΠΟΛΥ ΠΡΑΜΑ.

Argyros

  • Posts: 174
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #6 on: 20 Μαΐ 2008, 23:04 »
Εγώ πάντως αυτό που λέω είναι , όπως είπαμε ιδιωτικώς και με τον προλαλήσαντα chiossif , ότι το ubuntu είναι καταληλότερο για "σπιτικές" εφαρμογές , ενώ το opensuse είναι πιο "αργάτης". Τον καιρό που ουσιαστικά ασχολούμαι με linux χρησιμοποίησα αποκλειστικά opensuse και μπορώ να πώ ότι δεν έχω κανένα παράπονο. Δεν ξέρω ακριβώς ΤΙ θα έχουν μέσα τα linux στη γεωπληροφορική (εγώ θα πώ τον καημό μου να έχουν grass ;) ) πάντως ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟΝ ΚΥΒΟ!!!!!!!!



Εκτός θέματος: Master Pol με ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟ!!!!!

pol

  • Posts: 84
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #7 on: 21 Μαΐ 2008, 00:43 »
Πρώτα απ' όλα να απαντήσω στα σοβαρά θέματα. Το μαλλί είναι όλα τα λεφτά  ;D
Πρέπει να είναι η καλύτερη φωτό που έχω από εποχής Boney M (γιατί τότε τραβήχτηκε χο χο χο)

Να προσθέσω τώρα επί του θέματος: ο Τζελέπης δεν είναι πλέον υπεύθυνος για το στήσιμο των υπολογιστών στο κέντρο όπως μου είπε αλλά μίλησα ήδη με τους υπευθύνους οι οποίοι είναι επίσης απολύτως θετικοί και θα το θέσουμε άμεσα στον Κο Τσούλο προς υλοποίηση. Τώρα το άμεσα σημαίνει ότι θα περιμένουμε τουλάχιστον 30 μέρες μέχρι να βγει το opensuse 11 ώστε, αφού το δοκιμάσουμε, να έχουμε πιο σαφή άποψη αν είναι το καταλληλότερο για το κέντρο.
Αφού βλέπω μόνο δύο υποψήφιες distro θα πρέπει να τις τεστάρουμε γερά πριν αποφασίσουμε. Για σκίστε λίγο το ubuntu και θα έρθει και η σειρά του opensuse....  ;) 

Η αλήθεια είναι ότι αυτο το sudo μου τη δίνει αλλά στο κέντρο δεν παίζει τέτοια επιλογή στους χρήστες έτσι κι αλλιώς  8)

Argyros

  • Posts: 174
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #8 on: 21 Μαΐ 2008, 10:56 »
Λοιπόν το opensuse 11 αν και beta ήδη το τεστάρω εγώ. Πέραν της χαζομάρας του sax2 που νομίζει ότι η κάρτα γραφικών δεν έχει 3d support (ενώ παίζουν κανονικά compiz κτλ) κατά τα άλλα νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό που πρέπει νομίζω να αναφέρω -δεν ξέρω αν το είχε και κάποιος άλλος από εδώ πρόβλημα αλλά γενικά κυκλοφορούσε στο δίκτυο- είναι ότι διορθώθηκε στο openoffice ο τρόπος με τον οποίο γίνονται display τα fonts. Γενικά έχω την αίσθηση ότι είναι και πιο γρήγορο από το 10.3.

liberostelios

  • Administrator
  • Posts: 145
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #9 on: 21 Μαΐ 2008, 15:33 »
Θα πω κι εγώ την άποψη/χαζομάρα μου :P :

Προτείνω Ubuntu γιατί θα είναι ένας καλός κράχτης και για όσους θα το δουν εκεί στημμένο και θα θελήσουν να το βάλουν στο PC τους. Νομίζω ότι αν κάποιος θελήσει να βάλει Ubuntu θα συναντήσει πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι αν δει το openSUSE και μετά κάνει μια αντίστοιχη απόπειρα μόνος του, κάτι που πιθανόν να τον αποθαρρύνει. Αυτό προκύπτει ακριβώς από αυτό που είπε ο chiossif: ότι πρόβλημα συναντάς, η λύση του είναι η 1η στη λίστα του google. Και, εκ πείρας, επιβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει σε καμία άλλη διανομή αυτό (από openSUSE, Fedora, Debian και κάποια άλλα που έχω δοκιμάσει)... Κατά τα άλλα, ίσως το openSUSE να είναι πιο "σωστή" διανομή, αλλά δυστυχώς σαν την ευκολία και την πρακτικότητα του Ubuntu δεν υπάρχει (κι ας κουβαλάει ένα σωρό κουσούρια)! Εγώ, προσωπικά, τρέχω το 8.04 και σε x64 δουλεύει και ο flash player, ακόμα (δε ξέρω που το έχουν καταφέρει οι μπαγάσηδες :P). Πάντως θα δοκιμάσω και το openSUSE 11, που το αναμένω.

Από εκεί και πέρα, ίσως μια ακόμα καλύτερη λύση θα είναι η εγκατάσταση μιας ρέουσας διανομής (Arch, Gentoo -που δε νομίζω- κλπ.) που θα μας απαλλάξει από το να χρειάζεται distro upgrade κλπ. για να έχει υποστήριξη και να τρέχει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις προγραμμάτων. Δεν ξέρω πια είναι η γνώμη σας, επ αυτού...

Για τα προγράμματα τώρα:
- Ότι έχει αναφερθεί.
- Ο Firefox (που πλέον δεν είναι beta αλλά Release Candidate).
- Το KDE4 δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικό, τουλάχιστον μέχρι να βγει το 4.1 που θα έχει κάτι χρήσιμο από προγράμματα. Προς το παρόν, είναι άδειο και δε νομίζω ότι μας κάνει, καθώς δε μας ενδιαφέρει τόσο η ομορφιά και τα εφφέ. Αν μέχρι να γίνει η εγκατάσταση έχουμε το 4.1 και αποκομίσουμε θετικές εντυπώσεις, τότε προχωράμε εκεί.
- Για Compiz δε μας κόβω καθόλου... Καταρχήν οι κάρτες γραφικών των συγκεκριμένων υπολογιστών πρέπει να είναι τελείως αδύναμες, αλλά εκτός αυτούς, δεν ενδείκνυται η χρήση τους σε τέτοιου είδους συστήματα. Θα είναι σπατάλη πόρων, πιστεύω.

Αυτά από μένα. Από εκεί και πέρα, την πλήρη λίστα προγραμμάτων θα τη διαμορφώσουμε στην πράξη, πιστεύω...

pol

  • Posts: 84
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #10 on: 22 Μαΐ 2008, 15:06 »
Έχεις δίκιο σε όλα τα σημεία που αναφέρεις libero και σε συνδυασμό με τα λεγόμενα του chiossif ότι θα έχουμε μακρόπνοο support μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε σοβαρά για το ubuntu.
Για το 3D επιφυλάσσομαι αλλά μάλλον κι εγώ δεν το βλέπω πιθανό να παίζει τελικά ή μπορεί να μαγειρέψω κάτι και να το αφήνω στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη.
Κάποια στιγμή θα τα πιάσω κι εγώ στα χέρια μου και θα τα σκίσω και τα δύο  ;) αλλά μέχρι τότε περιμένω τις παρατηρήσεις σας από τη χρήση που τους κάνετε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε...

Argyros

  • Posts: 174
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #11 on: 22 Μαΐ 2008, 16:01 »
δεν διαφωνώ σε αυτά όμως απλά επειδή υποτίθεται ότι το θέλουμε για εργασίες και όχι τόσο ως desktop εφαρμογές νομίζω ότι το opensuse είναι καλύτερο... Αυτό που εγώ έχω απορία βασικά είναι ΠΟΤΕ θα γίνει η δουλειά. Γιατί αν είναι να γίνει αύριο , τότε εντάξει όντως θέλουμε κάτι πλήρες τώρα , ενώ αν μιλάμε για τον σεπτέμβριο/οκτώβριο είναι αρκετός καιρός και δεν ξέρουμε απόλυτα τι θα έχουμε στη διαθεσή μας μέχρι τότε.
Πάντως για την ώρα το KDE 4 χρησιμοποιεί applications του KDE 3 , όχι χωρίς κάποια μικροπροβλήματα ομολογώ , αλλά στην τελική νομίζω ότι επιβάλλεται η επιλογή μεταξύ GNOME/KDE σε κάθε περίπτωση.

pol

  • Posts: 84
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #12 on: 22 Μαΐ 2008, 16:30 »
Σωστή και αυτή η λογική όσον αφορά στη χρήση του linux γι' αυτό κι εγώ λέω... θα δούμε.... :)
Το πότε θα γίνει ακριβώς η εγκατάσταση δεν το γνωρίζω αλλά εκτιμώ και θέλω να είναι Ιούνιο με Ιούλιο και όχι Σεπτέμβριο που θα πλακώσουν οι δουλειές και τα μαθήματα.
Οποτε και να γίνει πάντως δε σημαίνει ότι θα είναι και η οριστική και αμετάκλητη εγκατάσταση... το image των υπολογιστών της γεωπληροφορικής ανανεώνεται ανά εξάμηνο  8)

liberostelios

  • Administrator
  • Posts: 145
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #13 on: 22 Μαΐ 2008, 17:18 »
Σίγουρα openSUSE-Ubuntu παίζουν μέχρι τέλος. Το σημαντικό είναι το πόσο σταθερή θα αποδειχθεί η καθεμία. Για παράδειγμα, το openSUSE 10.3, σε εμένα, αποδείχθηκε πολύ buggy και μου έβγαλε την πίστη. Αν υποθέσουμε ότι το 11.0 θα είναι έτσι, τότε αυτομάτως θα απορριφθεί.

Πάντως, ένα ακόμα θετικό σημείό του Ubuntu είναι η συλλογή προγραμμάτων που έχει στα αποθετήριά του... Δεν υπάρχει καν σύγκριση με τον openSUSE, αφού μιλάμε για πολύ περισσότερα προγράμματα διατιθέμενα και, παρότι τα πάντα μπορούν να εγκατασταθούν παντού, το γεγονός ότι θα βάζεις ένα πρόγραμμα (πχ. qCAD) από το PMS και θα γίνεται αυτόματα update χωρίς διαδικασίες με το χέρι, είναι μεγάλο ζήτημα... Από την άλλη, το ότι το Ubuntu είναι προσανατολισμένο πολύ περισσότερο σε Desktop χρήση ίσως του στερεί διαδικτυακές δυνατότητες κλπ.

Νομίζω θα πρέπει να κάνουμε κάποιο "τεστάκι" σε 3-4 μηχανήματα και με τις δύο διανομές για να δούμε, στην πράξη, τι προβλήματα θα προκύψουν και πια διανομή μας κάνει περισσότερο, πριν αποφασίσουμε τον τελικό "νικητή"... ;)

Argyros

  • Posts: 174
  • Gender: Male
Απ: Linux στη γεωπληροφορική
« Reply #14 on: 22 Μαΐ 2008, 17:45 »
Πάντως μια φορά έχω βρει σχεδόν τα πάντα για openSuSE μέσα στα repositories του , εκτός ελαχίστων περιπτώσεων και μια χαρά προσθέτεις repositories. Τώρα το αυτόματο update να πω τη μαύρη αλήθεια δεν μου λέει και κάτι , προσωπικά προτιμώ να το έχω under control... βέβαια αυτό αφορά τον admin του δικτύου και όχι εμάς. Το μια δοκιμή θα σας πείσει σίγουρα είναι παλιά κουβέντα!!!!

 

Copyright © topografoi.com