Θα πω κι εγώ την άποψη/χαζομάρα μου
:
Προτείνω Ubuntu γιατί θα είναι ένας καλός κράχτης και για όσους θα το δουν εκεί στημμένο και θα θελήσουν να το βάλουν στο PC τους. Νομίζω ότι αν κάποιος θελήσει να βάλει Ubuntu θα συναντήσει πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι αν δει το openSUSE και μετά κάνει μια αντίστοιχη απόπειρα μόνος του, κάτι που πιθανόν να τον αποθαρρύνει. Αυτό προκύπτει ακριβώς από αυτό που είπε ο chiossif: ότι πρόβλημα συναντάς, η λύση του είναι η 1η στη λίστα του google. Και, εκ πείρας, επιβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει σε καμία άλλη διανομή αυτό (από openSUSE, Fedora, Debian και κάποια άλλα που έχω δοκιμάσει)... Κατά τα άλλα, ίσως το openSUSE να είναι πιο "σωστή" διανομή, αλλά δυστυχώς σαν την ευκολία και την πρακτικότητα του Ubuntu δεν υπάρχει (κι ας κουβαλάει ένα σωρό κουσούρια)! Εγώ, προσωπικά, τρέχω το 8.04 και σε x64 δουλεύει και ο flash player, ακόμα (δε ξέρω που το έχουν καταφέρει οι μπαγάσηδες
). Πάντως θα δοκιμάσω και το openSUSE 11, που το αναμένω.
Από εκεί και πέρα, ίσως μια ακόμα καλύτερη λύση θα είναι η εγκατάσταση μιας ρέουσας διανομής (Arch, Gentoo -που δε νομίζω- κλπ.) που θα μας απαλλάξει από το να χρειάζεται distro upgrade κλπ. για να έχει υποστήριξη και να τρέχει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις προγραμμάτων. Δεν ξέρω πια είναι η γνώμη σας, επ αυτού...
Για τα προγράμματα τώρα:
- Ότι έχει αναφερθεί.
- Ο Firefox (που πλέον δεν είναι beta αλλά Release Candidate).
- Το KDE4 δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικό, τουλάχιστον μέχρι να βγει το 4.1 που θα έχει κάτι χρήσιμο από προγράμματα. Προς το παρόν, είναι άδειο και δε νομίζω ότι μας κάνει, καθώς δε μας ενδιαφέρει τόσο η ομορφιά και τα εφφέ. Αν μέχρι να γίνει η εγκατάσταση έχουμε το 4.1 και αποκομίσουμε θετικές εντυπώσεις, τότε προχωράμε εκεί.
- Για Compiz δε μας κόβω καθόλου... Καταρχήν οι κάρτες γραφικών των συγκεκριμένων υπολογιστών πρέπει να είναι τελείως αδύναμες, αλλά εκτός αυτούς, δεν ενδείκνυται η χρήση τους σε τέτοιου είδους συστήματα. Θα είναι σπατάλη πόρων, πιστεύω.
Αυτά από μένα. Από εκεί και πέρα, την πλήρη λίστα προγραμμάτων θα τη διαμορφώσουμε στην πράξη, πιστεύω...