Να επισημάνω δύο κείμενα που πραγματεύονται την αναγκαιότητα της χρήσης ανοικτού λογοσμικού στην εκπαίδευση. Το
ένα είναι του
Stallman (ιδρυτη του GNU project) και το
άλλο του Jean Peyratout. Από αυτά εγω να ξεχωρίσω πως τα πανεπιστήμια, από κατασκευής, δεν μπορουν να χρησιμοποιούν "μαύρα κουτιά" κατα τη διδασκαλία. Επομένως αυτο που θα έπρεπε να είναι το πραγματικό αντικείμενο συζήτησης είναι η τοποθέτηση κλειστού λογισμικού
. Εδώ προφανώς υπερβάλλω λίγο, αφού δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την υπαρξη πραγματικά πρωτοποριακών κλειστών εφαρμογών.
Μην το ψάχνετε σε εφαρμογές γιατί δεν έχει νόημα. Δεν μπορούμε να τους πούμε, "Θέλουμε Linux για το Grass, το QCad ή το QGis" (και οποιοδήποτε άλλο) γιατί απλούστατα αυτά υπάρχουν και για Windows.
Φυσικα και θα ανφερθουμε και σε εφαρμογές. Το gamit/globk ή το envi(νομίζω εμπορικο πακετο) 8αρρώ τρέχουν μονο σε linux και εινια σπουδαιες εφαρμογες ίσως καλυτερες απο αυτες που χρησιμοποιούνται ήδη από το κεντρο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης -και ειδικα σε όσους είχαν έρθει στην
ημερίδα για Opensource gis- τις κουβέντες του Γιωργου Χαλαρη: "η Oracle Spatial τρέχει σαν τρελή σε Linux" κ.α. (ριχτε μια ματια στις διαφανειες μιας και το θυμηθήκαμε:) ) Δεν εχει νοημα να συνεχίσω σε αυτο το μοτίβο.
Αυτό που εχει αξια να συζητησουμε ομως ειναι η υποστηριξη των εφαρμογών (τουλαχιστον στην πρωτη φαση μετα την εγκατασταση). Μήπως εκεινο το burnfest Του σεπτεμβριου που λεμε, να το μεταλλάξουμε σε Labfest με πλήρης παρουσιασις ολων των προγραμμάτων από φοιτητές που εχουν ήδη ασχοληθει με αυτες; Ξερω ηδη οτι καποιοι εχουν ασχοληθει με Grass, ας αρχισουμε και οι υπολοιποι, σιγα σιγα, ωστα οταν θα ερθει με το καλο η αγια ωρα που θα εχει linux το Κεντρο, να μην το κοιτουν οι συμφοιτητες μας και να μην ξερουν απο που να το πιασουν (μήπως πρεπει να δουμε και ζητηματα οπως η επικοινωνια Total station με linux;;; ). Το επισημαινω αυτο, γιατι βλεπω και τις εφαρμογες που χρησιμοποιούνται στο κεντρο. Autocad, ArcGis, ErMapper (μονο κατα τη διαρκεια της ΨΤ) και οι υπόλοιπες σαν να μην υπάρχουν (αλήθεια υπαρχουν στατιστικα χρησης που να ενισχύουν την αίσθηση μου; )
χμχμ, θα επανελθω και με αλλα
Απλα καποιες σκορπιες σκεψεις πανω στο ζητημα