Η κουβέντα κινείται σε δύο άξονες.
1. Το ζήτημα της ύπαρξης ναού στην Πολυτεχνειούπολη.
2. Το ζήτημα της παρεμπόδισης διενέργειας λειτουργίας του Ναού από μερίδα φοιτητών.
Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, θεωρώ την ενέργεια των φοιτητών απερίσκεπτη, και εντελώς άχρηστη. Πιθανότατα είναι είτε αργόσχολοι, είτε ούγκ! Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι επαγγελματίες διαδηλωτές! Σε κάθε περίπτωση, αφού υπάρχει η εκκλησία, γιατί να μην λειτουργήσει; Ακούω πως μετέβησαν για εκκλησιασμό γύρω στα 100-200 άτομα.. Μια χαρά.. Πολύ ωραία εικόνα..
Τωρα, στο γιατί να υπάρχει ναός στην Πολυτεχνειούπολη, θα συνταχθώ σε αρκετά σημεία με τον zakious.. Αν πραγματικά υπάρχει κόσμος (ένας ικανός αριθμός) που επιθυμεί τη δημιουργία π.χ. τζαμιού για να προσεύχεται, δεν εχω καμία αντίρρηση να το συζητήσουμε και -γιατί όχι- να χτιστεί και δίπλα στην εκκλησία. Και σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις που υποστηρίζουν πως "
οι έννοιες επιστήμη και πίστη είναι ασύμβατες, και έτσι δεν έχει θέση ένας χώρος λατρείας σε ένα πανεπιστήμιο" έχω να απαντήσω πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο και απορώ γιατι το ισχυρίζονται.. Πραγματικά θα ήθελα κάποιες περισσότερες εξηγήσεις.
Προς υποστήριξη αυτής της άποψης διάβασα τα εξής:
Το ΕΜΠ -οπως και οποιοδηποτε αλλο επιστημονικο ιδρυμα- στηριζεται σε θεωρια και αποδειξη οχι σε ικασιες και συναισθηματισμους. Για αυτο και μονο για αυτο το λογο θεωρω πως η αποφαση ειναι λαθος, επειδη αναγνωριζει την υπαρξη της θρησκειας χωρις ερευνα και αποδειξη. Αυτα.
Μα, φίλε μου, ποιος είπε πως με τη θεωρία και την απόδειξη μπορείς να εξηγήσεις τα πάντα;
και
Η ουσία είναι ότι από τη στιγμή που το Πολυτεχνείο αποτελεί χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρεσβεύει την "αντικειμενικότητα" (όσο μπορεί να υφίσταται) και την ουδετερότητα, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από κάποιο θρησκευτικό στοιχείο, προφανώς ήταν λανθασμένη κίνηση η δημιουργία του ναού όπως θα ήταν και η ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος ιεροτελεστίας.
νομίζω πως τοποθετώντας τη φράση "όσο μπορεί να υφίσταται" μέσα στην τοποθέτηση σου, την ακυρώνεις.. Χώρια, που, το γεγονός ότι φτιάχνεται ένας ναός, δε σημαίνει -απαραίτητα- πως χαρακτηρίζεται από αυτόν ένα πανεπιστήμιο..