topografoi.com

16 May, 2011

Εργασίες στον Server

Εκτελούνται εργασίες αναβάθμισης στον server και κάποια τμήματα τη Ιστοσελίδας ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα για μερικές ώρες. [17-05-2011]

Filed under: Ιστοδρομίες @ 8:04 pm

18 February, 2010

RTK - GPS με 300€!

Οκ! Ο τίτλος μπορεί να υποβαθμίζει την επιστημονική αξία του θέματος που ακολουθεί, αλλά αντιπροσωπεύει ένα ακόμα όφελος -το χρηματικό- από τη χρήση ελεύθερου λογισμικού και ανοικτού hardware. Ο λόγος γίνεται για δύο Ιάπωνες, τους T.Takasu and A.Yasuda οι οποίοι δημιούργησαν την RTKlib, μια βιβλιοθήκη σε ANCI C για RTK-GPS/GNSS. Σε σχετική δημοσίευση περιγράφουν (παραθέτοντας σχέδια κλπ.) πως κατασκεύασαν έναν rtk gps receiver με τη χρήση του beagleboard και συνολικό κόστος 400$(δίχως εξωτερική κεραία)

RTK - GPS

Filed under: editorial, Ιστοδρομίες @ 1:01 pm

24 January, 2010

Ο σεισμός στην Αϊτή

Με αφορμή το γεγονός του θέματος και την καταστροφή που ακολούθησε, υπήρξε μια έντονη κινητοποίηση για αρωγή στους πληγέντες. Η συλλογή χωρικής πληροφορίας με σκοπό τη διαχείριση της κρίσης ήταν μια από τις ενέργειες. Από τους εθελοντές χαρτογράφους του διαδικτύου η αντίδραση ήταν άμεση. Στο openstreetmap με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων της yahoo η περιοχή επεξεργάστηκε και απεικονίζεται, πλέον, με εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Περίπου το ίδιο και στην αντίστοιχη προσπάθεια της Google, το Google Map Maker. Το JRC της Κομισιόν προχώρησε σε μια εκτίμηση της καταστροφής. Το Harvard ανάρτησε σελίδα με δεδομένα gis, η Google με την GeoEye διέθεσαν[1][2] δωρεάν απεικονίσεις πολύ υψηλής ανάλυσης. Τα ψηφιακά υπόβαθρα αυτά ευνόησαν την ανάπτυξη διαδραστικών χαρτών αλλά και εφαρμογών για τη διαχείριση αναφορών - γεγονότων στην υπόψη περιοχή και άλλων που ζητούνται από τις οργανώσεις που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια [1][2]. Το -προγραμματισμένο για τις 2-4 Φεβρουαρίου- διεθνές Συνέδριο για τη Γεωπληροφορική στη Διαχείριση Κρίσεων ήδη ενέταξε στο πρόγραμμά του ένα session σχετικά με τους χάρτες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες για την Αϊτή.

Update: Συνεισφορά: Σκαϊ και Unicef, CrisisCamp, Submit a report, Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σπό το ΕΜΠ

Update: Το CrisisCamp στο κανάλι Fox:

Filed under: editorial, Ιστοδρομίες @ 12:30 am

20 October, 2006

Ημερολόγιο σχολής

Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα που παρακολούθησα για φέτος όλα τα μαθήματα στη σχολή. Τις προηγούμενες μέρες πλούτιζα τις εμπειρίες μου παρακολουθώντας σεμινάριο για το ArcGis. � ολύ μου αρέσουν τα σεμινάρια. Σε λίγο χρόνο μαθαίνεις πολλά και μετά πουλάς μούρη, χώρια που παίρνεις και δίπλωμα συμμετοχής και θα έχεις να το κορνιζάρεις δίπλα στο Lower όταν ανοίξεις το γραφείο σου για να ψαρώνει ο ανυποψίστος πελάτης. Κι αυτό το σεμινάριο πολύ μ’άρεσε. Ένας συμπαθητικός κύριος μας πληροφόρησε πως αν γνωρίζουμε Gis μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και θα είμαστε περιζήτητοι και αισθάνθηκα μια περηφάνια άλλο πράμα. Ήταν και μια καλή κοπέλα που μας έκανε το σεμινάριο. Όλο μπράβο μου έλεγε. Την τελευταία μέρα μου έβαλε και αυτοκόλλητο στο τετράδιο. Μου άρεσε τόσο το σεμινάριο, που γράφτηκα και σε συνέδριο για το Gis. Να γραφτείτε κι εσείς. Θα έχει και greek night με mezedes και άφθονο wine.

� ουρνό-πουρνό παρακολούθησα Γήινο πεδίο βαρύτητος. Όσο να ‘ναι, τονώθηκε το επιστημονικό μου φρόνημα. Δίκαια πλέον, μπορώ να αρχίσω να αναφωνώ “Μάνα, σπουδάζω”. Τι Αριστοτέλης, τι Einstein, τι Galileo… Όλοι παρήλασαν από τη διάλεξη και τους υπέβαλα τα σέβη μου. Αποθέωση ήταν αυτός ο Tycho Brahe που πρέπει να ήταν μεγάλος ματάκιας, αφού “Έκανε πληθώρα αστρονομικών παρατηρήσεων, όλες με γυμνό μάτι – Ακόμα και χωρίς τηλεσκόπιο, οι μετρήσεις του ήταν ακριβέστατες”. Το μάθημα έχει και ιστοσελίδα. Η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό θέλει Password το οποίο δίνεται μόνο στους πεφωτισμένους φοιτητές που παρακολουθούμε το μάθημα και για αυτό δε σας το λέω. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, τα αρχεία είναι προσβάσιμα και δίχως να ξέρεις τον κωδικό ;) . Επειδή το πρόγραμμα παρουσιάζει μια, ασ την πω αστοχία, έσπασα το τρίωρο μάθημα και παρηκολούθησα τη 2η ώρα οδοποιία ΙΙ. (Υπενθύμιση: Να θυμηθώ να πω στη Φωτεινή να αλλάξει το πρόγραμμα της παρασκευής. Να κάνουμε 1η ώρα Οδοποιία, τις επόμενες 4 Δορυφορκή Γεωδαισία και � λοήγηση και τις επόμενες τρεις Γήινο � εδίο βαρύτητος. Όποιoς το θυμηθεί να το πει γιατί εγώ στανταρ θα το ξεχάσω.) Στη δορυφορική γεωδαισία το μαθημα κράτησε λίγο και είμασταν άτακτοι αλλά ο καθηγητής για να κάτσουμε ήσυχα μας έταξε πως την άλλη βδομάδα, αν δεν έχουμε κατάληψη, θα έρθει να μας μιλήσει ο κος Βέης. Να είστε όλοι εκεί!

Και μιας και είπα κατάληψη, να προχωρήσω στα πολεμικά ανακοινωθέντα. Το � α.� ει. αντί να κάνει την πάπια, κάνει κατάληψη…Και η Νομική επίσης. � οιός έχει σειρά; Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;Την τρίτη έχουμε συνέλευση (διλήμματα: � ΑΣ� ή ΔΑ� , ΑΡΑΧΤΟ, ΔΙΚΤΥΟ ή � ΚΣ; απ’ την Κική και απ’ την Κοκό ποιά να διαλέξω;) και την τετάρτη η � ΟΣΔΕ� έχει απεργία..

Filed under: arch, Ιστοδρομίες @ 8:25 pm

12 October, 2006

100 χρόνια Kurt Gödel

Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Kurt Gödel (1906-1978), του πατέρα του Θεωρήματος της Μη ληρότητας, του στοχαστή που έχει χαρακτηρισθεί από εξέχοντες συναδέλφους του ως «ο Νέος Αριστοτέλης». Η ομάδα Θαλής και Φίλοι διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει την επέτειο αυτή.

Filed under: Ιστοδρομίες @ 8:14 pm

Powered by WordPress