Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


latex

Σύγκριση εκδόσεων

Εδώ βλέπετε τις διαφορές μεταξύ της επιλεγμένης έκδοσης και της τρέχουσας έκδοσης της σελίδας.

Σύνδεσμος σε αυτή την προβολή διαφορών.

Προηγούμενος έλεγχος και από τις δύο πλευρές Προηγούμενη αναθεώρηση
Επόμενη αναθεώρηση
Προηγούμενη αναθεώρηση
latex [2021/01/26 03:09]
62.210.151.70 παλαιότερη έκδοση επαναφέρθηκε (2011/01/13 08:09)
latex [2021/01/30 14:00]
62.210.151.70 παλαιότερη έκδοση επαναφέρθηκε (2011/01/13 08:11)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
-=====Τι είναι η LaTeX;===== 
-Η LaTeX είναι μια γλώσσα σήμανσης (markup language) καθώς και επεξεργαστής κειμένου για το τυπογραφικό πρόγραμμα TeX, η οποία βοηθά τους χρήστες της να επικεντρωθούν στο περιεχόμενο του κειμένου και όχι στην εμφάνιση του. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζει αυτόματα την μορφή του εγγράφου που παράγεται ανάλογα με τον τύπο του (άρθρο, έκθεση, βιβλίο κ.λπ.), τα διαστήματα και τα μεγέθη των γραμματοσειρών, την καλύτερη θέση για την τοποθέτηση των εικόνων μέσα στο κείμενο, τα περιεχόμενα και τις βιβλιογραφικές αναφορές. Επίσης, παράγει ειδικά μαθηματικά σύμβολα και απλοποιεί την συγγραφή πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων. 
- 
-Για να γίνουν όλα τα προηγούμενα, ο χρήστης πρέπει να χρησιμοποιεί διάφορες εντολές κατά την συγγραφή του εγγράφου. Για παράδειγμα, για να "καταλάβει" η LaTeX ότι ξεκινάει ένα καινούριο κεφάλαιο, ο χρήστης θα πρέπει να γράψει "\chapter{Όνομα Κεφαλαίου}". ´Ετσι η LaTeX διαχειρίζεται κατάλληλα τον χώρο του κειμένου, την αρίθμηση των κεφαλαίων (και των υποκεφαλαίων) όπως και το μέγεθος και το στυλ της γραμματοσειράς. Υπάρχουν εκατοντάδες εντολές στην LaTeX, αλλά ουσιαστικά ο χρήστης πρέπει να θυμάται μόνο 5-10, επειδή οι υπόλοιπες είτε χρησιμοποιούνται σπάνια (και σχεδόν πάντα με copy/paste από άλλα έγγραφα) ή είναι σχεδόν αυτονόητες. 
- 
-Παρακάτω ακολουθεί μια βασική παρουσίαση για το πως εγκαθιστούμε και χρησιμοποιούμε την LaTeX. Το άρθρο δεν έχει σε καμία περίπτωση στόχο την πλήρη παρουσίαση του αντικειμένου! Απλά παρέχει μια αρχική βοήθεια για την συγγραφή μιας τυπικής ακαδημαϊκής εργασίας. 
- 
-=====Εγκατάσταση LaTeX===== 
- 
-====GNU/Linux==== 
- 
-Σε Λειτουργικά Συστήματα GNU/Linux όπως Debian, Ubuntu ή Mint εγκαταστήστε το πακέτο "texlive-full" είτε από το Synaptic Package Manager (System -> Administration -> Synaptic Package Manager) ή από το Software Center (Applications -> Ubuntu Software Center) είτε από το τερματικό (Applications -> Accessories -> terminal) με την εντολή: 
-    sudo apt-get install texlive-full 
-    
- 
-====Microsoft Windows==== 
- 
-Κατεβάστε το .iso από [[ftp://ftp.ntua.gr/mirror/ctan/systems/texlive/Images/texlive2010-20100826.iso|τον ftp του ΕΜΠ]] και κατόπιν είτε γράψτε το σε ένα DVD ως "disc image" και μετά εγκαταστήστε το. Επιλέξτε την full εγκατάσταση, ώστε να εγκαταστηθούν όλα τα πακέτα, έτσι ώστε να μην έχετε προβλήματα στο μέλλον αν κάποια λείπουν. 
- 
-=====Εγκατάσταση Texmaker===== 
- 
-Εκτός από την LaTeX, θα χρειαστείτε και έναν LaTeX editor. Αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν text editor, ο οποίος έχει διάφορες επιλογές που κάνουν την χρήση της LaTeX πιο εύκολη: document templates, εντολές κ.λπ. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι επεξεργαστές κειμένου, αλλά για τις ανάγκες αυτού του άρθρου, προτείνεται ο texmaker.  
- 
-Οι χρήστες GNU/Linux μπορούν να το εγκαταστήσουν μέσα από τα αποθετήρια της διανομής τους (όπως το πακέτο "texlive-full" προηγουμένως). 
- 
-Οι χρήστες Microsoft Windows τον κατεβάζουν από [[http://www.xm1math.net/texmaker/texmakerwin32_install.exe|εδώ]] και τον εγκαθιστούν με τον γνωστό τρόπο. 
  
latex.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2021/01/30 14:00 από 62.210.151.70