Εγώ το έδωσα πέρυσι στη διπλή εξεταστική και το πέρασα με τη 2η. Είναι δύσκολο, όντως, γιατί η ύλη είναι μεγάλη και μπορούν να πέσουν αρκετά. Είναι 3 ή 4 θέματα θεωρίας, νομίζω, και 3-4 ασκήσεις (αν είναι 4, τότε διαλέγεις 3 να απαντήσεις, και πάλι "νομίζω"). Δεν τα θυμάμαι όλα ούτε μπορώ να είμαι απόλυτα ακριβής, αλλά πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ξέρεις πολύ καλά τις εξής έννοιες, θεωρητικά και με μπόλικες λεπτομέρειες:
- Υψόμετρα (Γεωμετρικό, Ορθομετρικό κλπ.) και απόκλιση κατακορύφου
- Δίκτυα κατακόρυφου-οριζοντίου ελέγχου
- Συστήματα συντεταγμένων και προβολές (ΕΓΣΑ, HATT, ΕΜΠ 3°), μετατροπές και που χρησιμοποιείτε το καθένα, χαρακτηριστικά, ιδιότητες
Σε ασκήσεις, συνήθως πρέπει να ξέρεις:
- Υπολογισμός απόστασης πάνω σε Ε.Ε.Κ., συνήθως δίνουν μια παράλληλο και έναν μεσημβρινό (εύκολο)
- Υπολογισμός υψομέτρου από διάφορες μετρήσεις μεταξύ 3 σημείων. Θέλει προσοχή στα διάφορα είδη υψομέτρου που είπα και παραπάνω
- Μετρήσεις και υπολογισμοί πάνω σε φύλλα χάρτου HATT
Είναι μόνο μερικά από τα πιο SOS που μου έρχονται στο νου. Υπάρχουν κι άλλα... Σίγουρα πρέπει να ρίξεις και μια ματιά στις μετατροπές μεταξύ συστημάτων (για περίπτωση άσκησης), σε ασκήσεις για υπολογισμούς πάνω σε αποστάσεις αναλόγως με το σύστημα αναφοράς κλπ. Επίσης, αρκετή προσοχή στο τι είναι Ε.Ε.Κ., Datum και Σύστημα αναφοράς... Το καλύτερο είναι να έχεις σημειώσεις με σχετικά παλιά θέματα και SOS ερωτήσεις. Αν έχεις, τότε διάβασε από εκεί και φρόντισε να θυμάσαι κάθε λεπτομέρεια. Δεν είναι εύκολο, πάντως...