Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


gerardus_mercator

Ο Gerardus Mercator ( 05/03/1512 - 2/12/1594) ήταν ένας Φλαμανδός χαρτογράφος. Γεννημένος στο Rupelmonde της Ανατολικής Φλάνδρας της Άγιας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Γερμανίας, από γονείς του κατάγονταν από την Gangelt του Δουκάτου της Jülich (σύγχρονη Γερμανία). Ο Mercator έζησε από το 1552 στην Duisburg. Είναι γνωστός για την Μερκατορική Προβολή (Mercator chart) η οποία πήρε το όνομά του.

Ο Mercator γεννήθηκε ως Gheert Cremer. Το όνομα Mercator είναι η λατινική μορφή του ονόματος του, το οποίο σημαίνει “έμπορος” (merchant). Μορφώθηκε απο τον διάσημο ανθρωπιστή Macropedius και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Leuven. Παρά τη φήμη του ως χαρτογράφος, η κύρια πηγή εσόδων του Mercator ήταν η κατασκευή μαθηματικών οργάνων. Το 1535 επιστρέφει στην Leuven όπου σε συνεργασία με τους Gemma Frisius και Gaspar Myrica θα ασχοληθεί με την κατασκευή μιας Υδρόγειου Σφαίρας. Ο πρωτεύων ρόλος του Mercator δεν ήταν ως χαρτογράφος αλλά ως υψηλά ειδικευόμενου χαράκτη πλακών από ορείχαλκο. Ο Mercator ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα ως χαρτογράφος όταν παρήγαγε έναν χάρτη της Παλαιστίνης το 1537, τον οποίο ακολούθησε ένας παγκόσμιος χάρτης το 1538 και ένας χάρτης της Φλάνδρας το 1540. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έμαθε Ιταλική γραφή, αφού η τελευταία αποτελούσε την καταλληλότερη γραφή για τους χάρτες που ήταν χαραγμένοι σε χαλκό. Επίσης έγραψε και το πρώτο εγχειρίδιο με οδηγίες για την Ιταλική γραφή το οποίο εκδόθηκε στην Βόρεια Ευρώπη.

Το 1544 καταδικάστηκε σε 7 μήνες φυλάκιση ως αιρετικός. Οι λόγοι ήταν τα μακροσκελή ταξίδια του καθώς και η Προτεσταντική του πίστη. Το 1552, μετακόμισε στο Duisburg, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο Γερμανικό Δουκάτο του Cleves. Εκεί άνοιξε ένα χαρτογραφικό γραφείο, όπου κατασκεύασε έναν χάρτη της Ευρώπης το 1554. Εργάστηκε επίσης και ως τοπογράφος για την πόλη. Οι λόγοι που τον ώθησαν να μετακομίσει στο Duisburg δεν είναι ξεκάθαροι. Ο Mercator μπορεί να έφυγε από την Ολλανδία για θρησκευτικούς λόγους ή επειδή πληροφορήθηκε ότι υπήρχαν κάποια σχέδια για την ίδρυση ενός Πανεπιστημίου στο Duisburg. Δίδαξε μαθηματικά στο Ακαδημαϊκό Κολέγιο του Duisburg. Αφού κατασκεύασε πολλούς χάρτες διορίστηκε ως Κοσμογράφος της Αυλής του Δούκα Wilhelm του Cleve to 1564. Εκεί κατασκεύασε μια καινούρια προβολή και την χρησιμοποίησε πρώτα το 1569. Η προβολή αυτή είχε παράλληλους τους μεσημβρινούς για να διευκολύνει την θαλάσσια πλοήγηση, καθώς οι πορείες της πυξίδας χαραζόταν ως ευθείες γραμμές

gerardus_mercator.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2020/11/21 09:52 (εξωτερική τροποποίηση)